Singura ofertă pentru furnizarea a 3.000 de telefoane inteligente către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), contract estimat la 2,02 milioane de lei, fără TVA, a fost depusă de A.M.S. Expert Consult SRL București, o firmă fără angajați și afaceri de 2,7 milioane de lei în 2018, potrivit stiripesurse.ro.

Firma a fost înființată în anul 2003, are ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al mobilei de birou şi este controlată integral de Mihaela Romilă, conform www.termene.ro, citată de aceeaşi sursă.

Anul trecut, firmei fără angajați i-a fost atribuit direct un contract de furnizare a 200 de tablete cu sistem de operare Android, în valoare de 90.803 lei fără TVA, fără licitație electronică, de către Unitatea Militară 02003 Constanța.

Tot în 2008, și Engie Romania i-a atribuit un contract pentru furnizare de televizoare și videoproiectoare, iar Clubul Sportiv Municipal București, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, a cumpărat de la aceasta tablete Apple iPad Pro în valoare de 48.480 lei, respectiv 3.232 lei bucata. Și Primăria municipiului Constanța a cumpărat de la A.M.S. Expert Consult telefoane mobile pentru angajați. Firma a câștigat până acum, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, peste 100 cumpărări directe.

Romilă mai deține 80% din MC Birotică SRL, cu afaceri zero în 2018 și obiect de activitate „intermedieri în comerțul cu produse diverse”. Restul de 20% din capital este deținut de Iulia Zamfir, informează profit.ro.

„Echipamentele care fac obiectul achiziției vor contribui la îndeplinirea atribuțiilor STS, prin securizarea hardware și software împotriva atacurilor de tip cyber, a aplicațiilor malițioase și împiedicarea urmăririi dispozitivului, utilizarea de aplicații dedicate special dezvoltate care să permită securizarea comunicațiilor, separarea datelor personale de cele de serviciu și asigurarea managementului la distanță a dispozitivelor telefonice prin utilizarea unor soluții cloud service sau enterprise integrate”, iar „Produsele care fac obiectul achiziției sunt terminale telefonice mobile inteligente care vor fi utilizate de către specialiștii STS în scopul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu” se arată în caietul de sarcini al licitației.

„Autoritatea contractantă dispune în prezent de un număr semnificativ de terminale telefonice mobile în tehnologia 2G pentru comunicații de voce și date tip SMS (mesaje scrise) care au durata normală de folosință îndeplinită. Autoritatea contractantă are în vedere înlocuirea treptată a acestor echipamente uzate moral”, se mai spune în documentație.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicaților speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militară și face parte din Sistemul Național de Apărare. Telecomunicațile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobați prin lege. Autoritățile publice ale statului în folosul cărora funcționează telecomunicațiile speciale sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, administrația publică centrală și locală, organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național, Curtea Supremă de Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.

Livrarea terminalelor va avea loc în termen de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a fiecărui contract subsecvent, dar nu va depăşi data de 20.10.2019, iar perioada de garanţie va fi de minimum 2 ani de la semnarea documentelor de recepţie, se mai precizează în caietul de sarcini.