Duminică a fost ziua în care scandalul ROBOR a atins noi culmi, senatorul ALDE, Daniel Cătălin Zamfir, acuzând în mod direct băncile comerciale că în cârdășie cu BNR au umflat artificial în ultimi ani rata ROBOR, românilor fiindu-le aplicate în felul acesta creșteri abuzive ale ratelor pe care au ajuns să le plăteasca din ce în ce mai greu la bănci!

Cunoscut publicului din România ca fiind un personaj extrem de incomod pentru sectorul finanțe-bănci-asigurări din România, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, într-o conferință de presă ținută duminică, a anunțat că va solicita OFICIAL MODIFICAREA mecanismului de formare a ROBOR, de asemenea, că va cere audierea în data de 29 ianuarie 2019, în fața Comisiei Economice din Senatul României, a guvernatorului BNR Mugur Isărescu și a mai multor oficiali BNR.

Tot în cadrul acestei comisii, va cere audierea d-lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, vizavi de investigația deschisă în anii 2008-2011 de Consiliul Concurenței în materia ROBOR și nefinalizată cu vreo decizie.

Senatorul solicită aceste audieri în urma acuzațiilor pe care le-a făcut în spațiul public în legătură cu manipularea ROBOR care nu se calculează în funcție de cotațiile zilnice a celor 10 bănci sistemice, ci  realizându-se o trucare a ROBOR printr-o înțelegere dintre bănci – prezentând în acest sens un email trimis de fostul trezorier-șef al ING, actualul senator  PNL Florin Câțu, mai multor trezorieri de la băncile concurente pentru a se înțelege asupra ROBOR.

Senatorul Zamfir acuză că ROBOR se calculează astfel: cele 10 bănci sistemice postează la începutul zilei, într-o ședință specială, sub egida BNR, cotații pe un ROBOR foarte înalt, pe care însă NU îl folosesc la tranzacțiile de împrumut efectiv dintre ele, băncile folosind ulterior în tranzacții un ROBOR mult mai mic, el afirmând că există dovezi în acest sens ce au fost descoperite de specialiștii Consiliului Concurentiei.

Ba mai mult, senatorul Zamfir afirmă că intenționat unele din băncile participante la mecansimul ROBOR cotează un ROBOR înalt, ca apoi să nu efectueze tranzacții masive sau chiar deloc. Or că în realitate, de multe ori, postează cotații înalte, ca apoi să tranzactioneze în piață la o valoare ROBOR complet diferită de cea stabilită, de multe ori inferioară; ROBOR , așadar, nu reflectă realitatea din piață!

Zamfir afirmă că mecansimul de formare al ROBOR este viciat, existând dovezi că băncile manipulează ROBOR pentru a obține fonduri suplimentare de la clienți, sume folosite pentru a acoperi pierderile din speculațiile valutare.

Senatorul solicită schimbarea mecanismului de formare a ROBOR, în sensul calculării acestuia în funcție de tranzacțiile efective dintre bănci și a nivelului sumelor tranzacționate, nu a unor cotații ulterior nefolosite; BNR are puterea de a schimba regulamentul în baza căruia se calculează ROBOR.

Zamfir afirmă că BNR știa și știe despre situație, că s-a implicat deseori ca ROBOR să capete o anumită direcție, că a intervenit în mai multe rânduri pentru a tempera sau nu cursul ROBOR, folosindu-se de ROBOR ca de un instrument de creare sau nu a situației de lichiditate financiar în piață și că este autoarea morală a scumpirii creditelor acordate românilor. Practic, ROBOR nu este rezultatul unei piețe libere, ci rezultatul unor înțelegeri dintre băncile comerciale, sub auspiciile BNR, acuzându’i pe cei din urmă că folosesc ROBORUL și cursul valutar ca instrumente de intervenție în politică, respectiv în favoarea sau defavoarea unui guvern. Conform stiripesurse:

“Indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României. (…) Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. (…) ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei”

Sursa.

Potrivit agerpres, Consiliul Concurenței a ieșit duminică după amiază cu o declarație de presă , pe care o redăm integral:

“Investigaţia Consiliul Concurenţei privind comportamentul băncilor în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD – Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă.

Reamintim că doar în anul 2010 a fost modificată legislaţia, preluându-se prevederile europene prin care se impune obligaţia folosirii ROBOR ca referinţă pentru stabilirea dobânzilor. Regretăm că nu am fost contactaţi pentru a reaminti aceste detalii şi, astfel, am fi evitat dezinformarea populaţiei.”

Sursa.

Deși investigația Consiliului Concurenței a fost închisă în 2013, se impune totuși a fi întrebat Bogadan Chirițoiu de ce anumite bănci au fost sancționate în cursul investigației și de ce acestea au încercat să se opună investigației, dacă aceste bănci nu aveau nimic de ascuns?

Vă vom ține la curent cu acest subiect interesant pentru milioane de români direct afectați de creștera ROBOR.