Miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat de pe piața externă 3 miliarde euro. Împrumutul s-a făcut prin lansarea unor noi serii de obligațiuni pe 7, 15 și respectiv 30 de ani. Suma împrumutată de MFP va fi utilizată pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor este de părere că acest împrumut, cel mai mare din ultimi 30 de ani, este dovada încrederii investitorilor pe termen lung în România care este bine percepută din punct de vedere economic la nivel internațional.

“Am decis să ne finanţăm, cum fac şi alte state normale, adică să mă împrumut pentru ce am nevoie în acest an în primul semestru, după care să încep să mă împrumut dacă doresc din piaţă şi costurile îmi convin ca şi Minister de Finanţe pentru anul care urmează. Aşa este logica în orice Minister de Finanţe care ştie cum să procedeze vizavi de datoria unei ţări într-un mod responsabil. Faptul că este interes pentru titluri de stat în euro din partea investitorilor străini, asta înseamnă încredere pe termen lung într-o ţară, în Guvenul unei ţări”

A declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Digi24, citat de Agerpres, unde a tinut de asemenea sa precizize că anul acesta o să avem deficit de 2,76% din PIB, ceea ce înseamnă undeva la 28-29 miliarde lei, şi există necesar de finanţare, acesta este deficitul care trebuie asigurat din piaţă, pe lângă ceea ce trebuie asigurat pentru a refinanţa ce ajunge la scadenţă.

Potrivit potrivit Bloomberg, Guvernul României a luat 1,15 miliarde euro prin vânzarea titlurile pe 7 ani, 500 de milioane de euro prin vânzarea celor pe 15 ani, iar pe cele cu termen de 30 de ani 1,35 miliarde de euro. Împrumutul de 1,35 miliarde de euro pe 30 de ani fiind primul împrumut în euro luat de România pe o perioadă atât de mare.

Comparativ, pe tot parcursul anului 2018, România a împrumutat de pe piețele externe de capital 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei).

Emisiunea este administrată de Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank, ING bank, J.P. Morgan și Societe Generale.

Foto:European Central Bank