Noul Program „Casa Verde”, destinat instalării de panouri fotovoltaice, se adresează persoanelor fizice care pot deveni, astfel, producători de energie electrică, şi demarează marți, 10 septembrie 2019, ora 10, potrivit afm.ro.

Prin bugetul alocat pentru acest program vor putea fi finanţate proiecte pentru circa 33.000 de unităţi locative, conform datelor Ministerului Mediului, prezentate recent de către fostul ministru de resort, Graţiela Gavrilescu.

„Minimul de putere instalată este de 3 kW şi se va putea din acel moment să negocieze şi cu societăţile de electricitate şi vor încheia contractul de racordare. Am aproximat că 33.000 de unităţi locative vor fi posesoare a acestor celule fotovoltaice. Ne gândim de pe acum ce sume să identificăm, împreună cu Ministerul Dezvoltării, alţi bani pentru un alt program şi lărgirea acestuia şi la persoane juridice şi instituţii publice. Dăm dovadă de mare responsabilitate, prin acest program. Încercăm să facem şi noislucruri pe care alte ţări le-au făcut mai demult. Consider că a venit momentul în care fiecare dintre cei care doreşte să facă o economie, la buget să poată accesa banii prin Programul Operaţional Regional şi de la Administraţia Fondului pentru Mediu”,

a spus oficialul, potrivit Agerpres.

Contractul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională a fost semnat, în 26 august, de ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile-Daniel Suciu, și de președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică.

Scopul acestui program îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Valoarea totală a finanțării acordate pentru acest program este de 656 milioane lei, din care suma de 536 milioane lei este asigurată din Programul Operațional Regional (POR), iar 120 de milioane lei de către Administrația Fondului pentru Mediu.

Statul finanţează până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei.

Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului, şi trebuie să se adreseze doar instalatorilor validați, care au încheiat contract cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea înscrierii în Program.

Înscrierea se realizează prin intermediul aplicației informatice a Programului, în limita sumelor alocate pe regiuni.