Ritmul de creştere al economiei României va încetini la 3,2% în 2020, se arată în cele mai recente estimări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care punctează că riscurile de supraîncălzire vor dispărea.

„În timp ce salariile vor reveni la creșteri de o singură cifră, consumul privat este așteptat să rămână robust, susținut de creșteri ale pensiilor. Deficitul comercial va crește în continuare din cauza cererii externe slabe și a competitivității scăzute a prețurilor. Creșterea investițiilor va rămâne la un ritm moderat, sprijinită de o absorbție mai mare a fondurilor europene”,

arată OCDE, conform Mediafax.

Cererea internă se va ameliora în 2020 și reaccelera în 2021, mai punctează OCDE. Importurile vor lua o traiectorie similară.

Deși datoria publică ca procent din PIB este încă moderată, spațiul fiscal este limitat iar climatul extern volatil ar putea limita capacitatea de finanțare. OCDE mai punctează că o politică fiscală prudentă necesită eforturi de consolidare care ar trebui să ia forma revizuirii planului de cheltuieli bugetare și îmbunătățirea eficienței colectării taxelor.

Creșterea economică solidă din 2019 a fost susținută de consumul robust și investițiile puternice din sectorul construcțiilor, în timp ce creșterile de salarii atât în sectorul public, cât și în cel privat au majorat puterea de cumpărare a gospodăriilor, spune OCDE în raport.

„Șomajul a atins un nivel scăzut record și deficitul de forță de muncă s-a intensificat. Creșterea costurilor cu forța de muncă a afectat competitivitatea prețurilor producătorilor autohtoni, contribuind la lărgirea deficitului de cont curent. În plus, încetinirea comerțului global a afectat creșterea producției industriale și a exporturilor. Încrederea întreprinderilor se deteriorează și utilizarea capacității (de producție) scade”,

potrivit raportului OCDE.

Totodată, organizația arată că politicile expansioniste și pro-ciclice din trecut au redus spațiul fiscal disponibil, iar deficitul bugetar este prognozat să continue tendința de creștere în următorii doi ani.

„Reforma pensiilor va majora cheltuielile bugetare cu 2% din PIB până în 2021. Îmbunătățirile preconizate în colectarea taxelor și impozitelor și în eficiența instituțiilor sectorului public nu sunt așteptate să se materializeze destul de rapid pentru a compensa majorarea cheltuielilor publice. În consecință, poziția fiscală este așteptată să fie în general neutră în 2020 și puternic expansionistă în 2021″,

mai spune OCDE, conform sursei citate.

Deteriorarea echilibrului bugetar creează riscul unei potențiale pierderi a încrederii investitorilor în cazul unui șoc macroeconomic negativ, iar spațiul fiscal trebuie reconstruit pentru reducerea riscurilor și păstrarea sustenabilității finanțelor publice.

Aceste vești proaste de la OCDE vin în contextul în care, în doar 20 de zile de la învestire, Guvernul Orban s-a împrumutat cu 5 miliarde de lei. Asta înseamnă 53 de milioane de euro pe zi! Adică nu mai puțin de 37.000 de euro pe minut, conform datelor oficiale BNR.

Deși Eugen Teodorovici a fost dur criticat de către actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîţu, pentru împrumuturile luate în vară, trebuie notat faptul că împrumuturile făcute până acum de Guvernul Orban sunt la un nivel dublu față de cât se împrumuta, în medie, guvernarea anterioară în aceeași perioadă.