Executivul interimar va pune de miercuri în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim pe economie va fi majorat cu 100 de lei, a anunţat, marţi, ministrul demis al Muncii, Marius Budăi.

„Vor să desfiinţeze salariul minim (noul guvern – n.r.), adică să ne aducă cumva la un nivel de sclavagism modern. Am luat decizia aseară, într-o discuţie cu doamna premier şi cu domnul ministru Teodorovici ca mâine dimineaţă (miercuri – n.r.) să punem în transparenţă publică o Hotărâre de Guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei, aşa cum scrie în programul de guvernare”,

a anunţat Budăi la Botoşani, la o întâlnire electorală cu simpatizanţii şi primarii PSD, conform Digi 24.

Începând cu data de 01.01.2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a mărit de la 1.900 lei la 2.080 lei. Astfel, salariații plătiți cu minimul pe economie au primit 1.263 lei net (în mână).

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră. Odată cu această modificare anunțată de guvern, salariul minim pe economie ar ajunge la valoarea de 2.180 lei/lună, respectiv 1.363 lei net (în mână).

Reacția liberalilor nu s-a lăsat așteptată, Ludovic Orban o compară pe Viorica Dăncilă cu Ceaușescu.

„Mai era cineva prin 1989 care mai dădea câte 100 de lei sau câte un leu… Băieții ăștia nu înțeleg, oamenii ăștia nu înțeleg că ei au fost demiși prin moțiune de cenzură, că nu mai pot să se comporte ca un guvern care e în funcțiune. Rămân la Palatul Victoria doar până la învestirea unui guvern și nu pot să angajeze decizii importante de guvernare, ci numai să administreze treburile curente. Decizia privind salariul minim nu poate să o ia decât un guvern legitim, votat de Parlament”,

a declarat premierul desemnat, Ludovic Orban.