În contextul în care, luni, primarii își anunțau nemulțumirile cu privire la neconcordanța promisiunilor Ministerului Finanțelor și alocarea efectivă de bugete pentru localități, acuzând guvernul că i-a păcălit, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunță că urmează să fie făcută o rectificare bugetară până la finele lunii iulie, iar o primă întâlnire cu primarii nemulțumiți de alocarea bugetară va avea loc în zilele următoare, potrivit mediafax.

„Anul trecut, anul trecut, primăriile au avut 700 de lei pe cap de locuitor și anul acesta sunt 1.000 de lei pe cap de locuitor, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei pe comună. Anul trecut, s-au alocat pentru partea de cheltuieli sociale, discuție avută la începutul acestui an, 3,5 miliarde de lei. În acest an, în buget, suma este de 4,7 miliarde de lei care se duce către nivelul comunităților locale”

De asemenea, potrivit sursei citate, ministrul Teodorovici declara că până la prima rectificare bugetară din luna iulie, veniturile atribuite primăriilor pot diferi față de cele estimate datorită unor realocari a banilor, urmând ca reglarea să fie făcută la momentul primei rectificări de buget.

„La rectificarea bugetară din acest an, pe care vrem să o facem în luna iulie, trebuie ca această reglare să fie făcută. Nu vor pierde primăriile pe baza acestui motiv. Este un element adus în discuție de anumite persoane care au în vedere nu știu ce… au alte motive în spate. O să invit cele patru structuri asociative, dacă nu chiar mâine sau cel târziu miercuri la o discuție legat de buget pe cheltuielile pe partea socială, ca să clarificăm, încă o dată, toate aceste lucruri și alte elemente pe care dânșii le au de adus în discuție, nu neapărat pe partea de finanțe, în general, ca să știm exact. Până la final de iunie, clarificăm, așa cum am promis la ultima noastră întâlnire la AMR, clarificăm toate aceste lucruri, pentru ca dânșii să poată demara toate proiectele pe care le au”

În continuare, ministrul Finanțelor a ținut să detalieze noua modalitate prin care banii se realocă pentru bugetele locale începând din acest an, ținând să precizeze că diferența pe care statul o alocă în plus față de anii trecuți, prin diferite formule, la nivel local este de 9,6 miliarde de lei.

„Este o decizie de a reașeza între structurile locale, între consiliile județene, între comune, orașe și municipii această sumă. Nu a oprit nimeni de la bugetul de stat nimic față de ceea ce am promis, este o regândire și o așezare a modului în care banii se alocă pe comunitățile locale, așa cum structurile asociative au dorit. Discuția la care fac dânșii referire (autoritățile locale) este discuția care a avut loc la sfârșitul lui ianuarie și din orice discuții și din discuțiile din Parlament a reieșit această ultimă variantă, pe care Parlamentul a aprobat-o, nu Teodorovici a schimbat cifrele, astea sunt declarații… e responsabilul pe care, din păcate, ar trebuie să își reprezinte cu mai mare tragere de inimă comunitățile, sau pe care le reprezintă, o fac fără nici un fel de temei, dar o să clarificăm, o să invit la discuții pentru a vedea exact care sunt pașii care au fost parcurși din momentul în care bugetul a ajuns pe site pentru consultarea publică și până în momentul în care legea s-a aflat în Monitorul Oficial. Pentru a avea discuție clară cu toate cele patru structuri sociative, pentru a vedea încă o dată care au fost pașii și cum s-a ajuns, iar dânșii știu asta, dar intrăm într-o discuție fără sens”

A declarat Eugen Teodorovici.

Reamintim că în cursul zilei de luni, reprezentanții comunităților locale, declarau că deși la negocierile purtate cu Eugen Teodorovici aceștia s-au înțeles la o anumită sumă de bani alocată pentru fiecare locuitor, la aplicarea efectivă a bugetelor, primăriile au primit bani mai puțini decât înțelegerea inițială, lucru ce stârnit nemulțumirea și acuzații foarte dure din partea acestora.