Ministerul Finanțelor a reluat proiectul prin care dorește să înființează o nouă bancă cu capital de stat. Potrivit unui raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, la nivelul ministerului se află în derulare proiectul privind înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare a României cu finanțare din partea Comisiei Europene, prin Serviciul de Sprijin pentru Reforme Structurale.

Proiectul privind înființarea unei bănci este mai vechi, inițial s-a dorit transformarea CEC, ulterior a celeilalte băncii cu capital de stat EximBank, ambele proiecte fiind abandonate. Astfel, în decembrie 2017  într-o ședință de guvern a fost aprobat Memorandumul privind aprobarea Termenilor de referinţă pentru înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României, iar la începutul lunii martie 2018, Comisia Europeană a selectat consultantul pentru realizarea proiectului.

Potrivit unor surse citate de HotNews, BND va fi  o bancă nouă, dar va juca rolul unui fond al fondurilor europene și va finanța programe pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii(IMM). Conform sursei citate, până în prezent, au fost finalizate primele două componente ale proiectului, acum, MF lucrează la implementarea studiului de fezabilitate, care va cuprinde inclusiv descrierea detaliată a elementelor necesare ce vor fi incluse în legislația primară și secundară de înființare a noii bănci.

Foto:economica.net