Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, ce urmează a intra în dezbatere în regim de urgenţă, prin care se intenționează aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR. Proiectul prevede ca BNR să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

“Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”

Scrie în legea depusă în Parlament, care mai prevede și modificarea de politică BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

“Din rezervă constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străînătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străînătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită că rezervă”

Stabileşte un alt articol al proiectului care prevede în acest mod ca 91,5% din rezerva națională de aur să fie în permanenţă pe teritoriul României.

În ce privește expunerea de motive a inițiatorilor acestei legi, aceștia consideră că nimic din situația economică a României nu justifică ca România să își țină rezerva într-o altă țară unde să plătească costurile aferente pontru aceste depozite, costuri care nu sunt tocmai neglijabile.

“Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur că rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”

Această nouă lege care ar urma să aducă în țară 65% din rezervă de aur a României (103,7 tone – echivalentul a aproximativ 3,3 mld. euro) care în acest moment se află depozitat în Banca Angliei, a stârnit numeroase reacții, printre cele mai vehemente fiind ale jurnalistului Radu Tudor care consideră că “e o inițiativă periculoasă, de-a dreptul hazardată” acuzându-i pe cei doi lideri PSD de populism.

“Faptul că doi lideri ai partidului de guvernământ vor “să aducă în țară tot aurul BNR” mi se pare o inițiativa de-a dreptul hazardată. E populism 100%. Evident că vor sări coruri întregi de ignoranți caragialeni : “Cum domnule, aurul țării e la străini?! Mama lor de imperialiști anglo-americani ! Suntem suverani ! “

Revenind la rațiune, rezervă de aur a BNR este plasată în locuri foarte singure. Că în caz de Doamne ferește, să avem undeva un plasament strategic, că țară. Să nu alergăm cu el prin căruțe pe la Tismana, cum a făcut disperat Antonescu la vreme de război.”

Reamintind și că în vreme de război, România a fost cea care a salvat aurul Poloniei care fusese invadată.

“Când Polonia a fost invadată în anii’30, prin România a trecut aurul polonez menit să salveze o nație atât de mândră. Dacă rămânea pe teritoriul ei, toată cantitatea era jefuită.”

Precizând că plasarea rezervelor de aur este unul dintre cele mai vechi sisteme de siguranță strategică care funcționează de secole.

“Toate băncile centrale își plasează între ele avuția strategică, într-o rețea ce funcționează de secole. Banca Angliei e una din cele mai vechi și respectabile din lume. Băncile centrale nu funcționează după regulile celor comercială. Ele au o rațiune de stat, dar și o responsabilitate în echilibre transnaționale. Există garanții supreme, sunt legături de plasamente reciproce.”

Scrie Radu Tudor, pe blogul său.

În ciuda acestor controverse interne, acest gen de decizie nu este una tocmai fără precedent la nivelul Europei, Germania a început, înca din 2013, să-și aducă la Frankfurt aurul ținut în străinătate. Ultimele 100 de tone au fost mutate de la Paris la începutul anului 2017. În total, 743 de tone au fost transferate, iar programul de repatriere a fost finalizat cu trei ani mai devreme decât fusese stabilit inițial. O altă țară care a luat în 2018 aceeași decizie este Ungaria care consideră că păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria. În același timp, și alte țări și-au anunțat intenția de a face acest lucru în viitorul apropiat, printre acestea numărându-se Austria, Belgia, Olanda și Elveția.

Reamintim că o mare parte a tezaurului României se află încă în Rusia (aproximativ 60 de tone) unde a fost depozitat înainte de primul război mondial, iar ca istorie recentă, BNR nu mai cumpără aur de 15 ani, depozitarea rezervei în Banca Angliei costă România aproximativ 35 de milioane de Euro/an. În teorie, o asemenea rezervă ar trebui să garanteze României accesul la împrumuturi ieftine, lucru care din păcate nu s-a prea întâmplat, iar moneda națională a României s-a dovedit de-a lungul ultimilor 30 de ani o moneda destul de volatilă și vulnerabilă în ciuda acestei rezerve generoase de aur care clasează România pe un onorant loc 36 în lume.