În cadrul celei de a XXVI-a ediţie a Galei Topului Naţional al Firmelor 2019 organizată joi de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), președintele Klaus Iohannis a declarat că fostul Guvern a lăsat la finalul lunii octombrie un deficit bugetar de 29 miliarde lei, însemnând 2,8% din PIB, care a depășit deja deficitul bugetar programat pentru anul 2019.

„De exemplu, fostul Guvern a lăsat, la sfârşitul lunii octombrie, un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depăşit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019. Nici asta nu e din campanie, ci din date concrete”,

a spus președintele Iohannis.

Președintele Iohannis a atras atenția că lipsa de viziune a modelului economic promovat de fostul Guvern, bazat pe alimentarea consumului, a condus la escaladarea deficitului balanţei comerciale, dar şi la o inflaţie record raportată la situaţia celorlalte țări din Uniunea Europeană.

„Iată unde au dus impostura şi diletantismul foştilor guvernanţi – asta e din campanie! De aceea, acum este nevoie de politici ferme şi eficiente, care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului şi a sustenabilităţii. În acest sens, misiunea Guvernului PNL de a găsi soluţii la problemele create de guvernele de dinainte nu va fi deloc uşoară. Sunt însă convins că vom face paşi importanţi în direcţia bună, către România normală!”,

le-a transmis Klaus Iohannis, joi, celor prezenți la Gala Topului Naţional al Firmelor 2019.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Stimaţi oameni de afaceri,
Este o bucurie să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, pentru, cum foarte bine a spus domnul Preşedinte al Camerei, a 4-a oară, pentru a saluta reuşitele comunităţii de afaceri din România, marcate prin Topul Naţional al Firmelor. Felicit Camera de Comerţ şi Industrie a României, care oferă de peste două decenii recunoaşterea binemeritată pentru companiile fanion din economia noastră.
Rămâneţi consecvenţi pe acest drum care v-a consacrat ca oameni de afaceri valoroşi şi actori implicaţi în bunul mers al economiei noastre, fiindcă rezultatele activităţii dumneavoastră au adus nu doar profit companiilor proprii, dar şi bunăstare pentru angajaţi şi la nivelul comunităţii unde activaţi.

Doamnelor şi domnilor,
În ciuda unei guvernări PSD dezastruoase – asta nu e din campanie, e din realitate – şi a numeroaselor piedici cu care v-aţi confruntat în ultimii ani, aţi reuşit, cu tenacitate, să vă conduceţi afacerile şi să faceţi, în continuare, performanţă.
Din păcate însă, rezultatele remarcabile de la nivelul firmelor dumneavoastră nu indică şi consolidarea necesară de care România ar fi avut nevoie la nivel macro. Deficitele acumulate în ultimii ani par să devină ameninţătoare pentru perspectivele noastre de dezvoltare.
Deficitul bugetar şi deficitul de cont curent în creştere demonstrează că PSD a dus România în direcţia pur şi simplu greşită.
De exemplu, fostul guvern a lăsat, la sfârşitul lunii octombrie, un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depăşit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019. Nici asta nu e din campanie, ci din date concrete.
Totodată, lipsa de viziune a modelului economic, bazat pe alimentarea consumului, a condus la escaladarea deficitului balanţei comerciale, dar şi la o inflaţie record, sigur, raportată la situaţia ţărilor din Uniunea Europeană.

Iată unde au dus impostura şi diletantismul foştilor guvernanţi – asta e din campanie! De aceea, acum este nevoie de politici ferme şi eficiente, care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului şi a sustenabilităţii. În acest sens, misiunea Guvernului PNL de a găsi soluţii la problemele create de guvernele de dinainte nu va fi deloc uşoară. Sunt însă convins că vom face paşi importanţi în direcţia bună, către România normală!

Doamnelor şi domnilor,
Aşa cum am arătat şi în Programul prezidenţial, ţara noastră are nevoie de un nou model de dezvoltare, care să se bazeze pe inovare, productivitate şi libertate economică.
România antreprenorială trebuie să fie economia liberei iniţiative, care să genereze prosperitate economică, dar şi stabilitate democratică.

De aceea, adresez un îndemn campionilor din această sală: deveniţi mentori ai tinerei generaţii, împărtăşiţi experienţa dumneavoastră şi fiţi acele modele sănătoase de care este atât de mare nevoie! Este important ca viitoarea generaţie să simtă că se poate face performanţă şi aici, la noi acasă, şi că împreună, prin seriozitate, putem construi România normală, o ţară în care munca cinstită este răsplătită aşa cum se cuvine.

Cred că acum este momentul, la sfârşitul unui ciclu de guvernare care a lăsat semne adânci pentru România, să gândim pe termen lung şi să acţionăm în consecinţă.
Acest guvern nou trebuie să gestioneze probleme complicate şi, tocmai de aceea, se cuvine să răspundem şi la întrebări incomode, dar indispensabile pentru viitorul economiei noastre.

De exemplu, merită să ne întrebăm, împreună cu dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, cum ne dorim să arate relaţia oamenilor de afaceri cu administraţia guvernamentală? Care sunt modelele de business fezabile care ar trebui multiplicate? Sau cum putem să construim România antreprenorială, pe care ne-o dorim cu toţii din această sală?

Cred că a devenit evident pentru fiecare dintre noi, decidenţi şi oameni de afaceri, deopotrivă, că birocraţia excesivă reprezintă o povară pentru dezvoltarea afacerilor, iar lipsa de predictibilitate constituie un factor inhibator pentru iniţiativele de afaceri.
De aceea, în economie, buna guvernare trebuie aşezată pe reperele indispensabile ale transparenţei, ale consultării şi dialogului.

Doamnelor şi domnilor,
Cunoaşteţi foarte bine exigenţele la care trebuie să se ridice buna guvernare în economie.
Vocea Camerei de Comerţ şi Industrie a României s-a auzit tare şi răspicat în toată această perioadă şi vă felicit pentru asta. Îmi doresc ca dumneavoastră şi instituţia sub egida căreia se desfăşoară acest eveniment să rămâneţi aceiaşi vectori implicaţi, aceeaşi voce neobosită care să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă economia noastră, să gândiţi soluţii şi să amendaţi derapaje.
Probabil că toţi oamenii de afaceri din această sală au resimţit problema deficitului forţei de muncă, atât sub aspectul calitativ, cât mai ales cantitativ, cu presiuni acute pe termen scurt. Apoi, dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine cât de mari sunt oportunităţile ratate din cauza lipsei de infrastructură.

Nimeni nu mai concepe, în secolul XXI, că poate exista dezvoltare fără investiţii în infrastructura de transport.
Aceste neajunsuri trebuie ferm rezolvate, iar în acest sens, dialogul cu mediul de afaceri este esenţial pentru dezvoltarea României. Sunt convins că legiferarea arbitrară, după bunul plac al grupurilor de interese, a încetat.

Mediul de afaceri trebuie să redevină un interlocutor constant al decidenţilor publici. Un rol central aparţine aici Camerei de Comerţ şi Industrie, un partener de încredere, în toţi aceşti ani, cu care am avut o colaborare foarte bună, în special în acţiunile de diplomaţie economică.

Doamnelor şi domnilor,
În încheiere, doresc să vă felicit încă o dată, având convingerea că, prin eforturile dumneavoastră conjugate, o generaţie de noi întreprinzători va crea noi modele de succes, precum cele care urmează să fie premiate aici.
Vă mulţumesc şi vă felicit!

Foto:presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis participă vineri, în ultima zi de campanie, începând cu ora 10.00, la Topul Național al Firmelor Private din România. La evenimentul care va avea loc la Grand Hotel JW Marriott participă și premierul Ludovic Orban.