Prezent într-un studio de televiziune, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, confirmă cel mai negru scenariu pentru 2020, anunțând atât că „se va strânge cureaua” prin măsuri de austeritate prin reducerea cheltuielilor din bugetele alocate, cât și concedieri.
„Din 2020, aceştia (n.r. – bugetarii) vor fi nevoiţi să aleagă: fie pensia, fie salariul de la stat. Important de punctat este însă faptul că, prin eliminarea supraaccizei şi renunţarea la impozitarea contractelor part-time, bugetul pierde aproape 4 miliarde de lei. Prin urmare, Guvernul trebuie să strângă cureaua în alte părți. Un avertisment a lansat şi premierul Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern de vineri. Le-a transmis miniştrilor să nu risipească bani pe final de an, chiar dacă sunt prevăzuţi în buget”,

a declarat Florin Cîțu pentru Realitatea Plus.

Florin Cîțu a mai precizat că printre măsurile aflate în analiză se numără eliminarea cumulării pensiei cu salariul de la stat, proiect aflat deja în lucru la Ministerul Muncii. Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB în anul 2020, a adăugat liberalul.

Cu privire la dezbaterea moțiunii simple depuse la adresa sa în Parlament, Florin Cîțu anunță o premieră:

„Luni, 9 decembrie, veţi asista la o premieră. O să fie pentru prima oară, în ultimii trei ani, când un ministru al finanţelor le spune adevărul românilor despre finanţe/buget/economie în Parlamentul României.  Vă aştept să urmăriţi dezbaterile la moţiunea simplă depusă de PSD împotriva mea. Luni, 9 decembrie, ora 16:00”,

anunţă Cîţu.

El precizează că după moţiune va vorbi despre buget şi planul de măsuri pregătit pentru a stabiliza economia şi a elimina dezechilibrele macroeconomice.

PSD a inițiat o primă moțiune simplă împotriva Guvernului Orban, respectiv ministrului Finanțelor, Florin Cîţu, cu privire la prăbușirea leului în raport cu euro. Moţiunea simplă „Guvernare PNL, numele tău este austeritate”, iniţiată de 41 de senatori de la PSD, adresată ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, urmează să fie dezbătută şi votată, luni, în plenul Senatului.

„Nu, nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului – Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”,

se precizează în moţiunea simplă semnată de grupul parlamentar al PSD din Senat, conform Agerpres.

Dacă adoptarea unei moţiuni de cenzură atrage după sine căderea Guvernului, moţiunile simple adoptate împotriva membrilor Cabinetului nu conduc la revocare şi nu îi obligă pe aceştia să demisioneze.