Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat propune, în raportul anchetei privind o eventuală manipulare a ROBOR din anul 2008, demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. Conform raportului Comisiei, preşedintele Consiliului Concurenţei(CC), Bogdan Chiriţoiu, prin deciziile sale, a obstrucţionat buna desfăşurare a anchetei şi a îngreunat atingerea obiectivelor anchetei parlamentare.

“Constatând modul defectuos în care Consiliul Concurenţei a înţeles să colaboreze cu Comisia economică, industrii şi servicii, prin răspunsurile incomplete şi întârziate ce au fost furnizate solicitărilor transmise (documentele au fost transmise cu depăşirea termenlor ce figurau în textul solicitărilor), membrii Comisiei consideră că Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, prin deciziile sale, a obstrucţionat buna desfăşurare a anchetei şi a îngreunat atingerea obiectivelor anchetei parlamentare, aşa cum au fost aprobate de Biroul Permanent al Senatului, prin Hotărârea nr. 4/2019”, se spune în raportul Comisiei.

Bogdan Chirițoiu a fost audiat de Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat în data de 26 februrie, acesta declarând că instituția pe care o conduce, nu a găsit dovezi din care să rezulte o posibilă înțelegere secretă între bănci prin care indicele ROBOR să fi fost crescut artificial în luna octombrie a anului 2008.

 “În acele zile, este vorba de trei zile din octombrie 2008, ROBOR a crescut foarte mult. Era o criză globală, cursul se depreciase puternic. ROBOR-ul creşte foarte mult, după trei zile intervine BNR şi îl plafonează. Întrebarea era: în cele trei zile ROBOR a crescut în urma unor fenomene din piaţă, indiferent a cui e vina, sau este o înţelegere ilegală? (…) Nu am găsit dovezi din acele mail-uri că ei s-au înţeles să ducă peste piaţă nivelul ROBOR. Am înţeles că se plângeau că sunt prea mici cotaţiile, că, influenţate de BNR, nu sunt la nivelul pieţei”, arăta Chiriţoiu.

Membrii Comisiei Economice din Senat au constatat că în ancheta desfășurată de Consiliul Concureței pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare, în care s-a cercetat presupusa înțelegere dintre băncile comerciale, au existat declaraţii ale unor martori ce confirmă ipoteza unei posibile înţelegeri între băncile implicate în procesul de Fixing, dar şi intervenţia Băncii Naționale a României(BNR) în calcularea indicelui ROBOR. În raportul Comisiei se citează declarația economistul Lucian Isar, conform căreia, intervenţia BNR a fost evidentă în stabilirea ROBOR.

“Astfel, din declaraţiile făcute de Lucian Isar, intervenţia BNR a fost evidentă, dat fiind că 5 bănci din cele 10 au avut aceeaşi cotaţie, în vreme ce restul au cotat pe o plajă foarte largă de valori, cu precizarea că în 2008 s-a produs o manipulare în sensul scăderii valorilor ROBOR. În opinia lui Lucian Isar, modificarea Normei BNR, prin care se plafona ROBOR-ul la cel mult 25% peste dobânda Lombard, s-a realizat tocmai pentru ca BNR să se asigure că îşi atinge obiectivul de reducere a nivelului ROBOR la cel mult 17,80. Din declaraţia lui Lucian Isar reiese că intenţia BNR-ului a fost în mod clar reducerea ROBOR-ului, iar pentru a materializa-o a recurs la şantaj, ameninţări, blocarea prin normă a valorii maximale. De altfel, acesta a explicat membrilor Comisiei faptul că toate manipulările de dobânzi pe ROBOR sau pe titlurile de stat au fost agreate în urma unor şedinţe, întâlniri, cu participarea reprezentanţilor BNR şi Guvernatorului Mugur Isărescu”, se spune în document.

Presiunile BNR invocate de Lucian Isar au fost confirmate și de către președintele Bogdan Chiriţoiu, care în timpul audierilor a explicat faptul că în cele 3 zile analizate din octombrie 2008, nivelul ROBOR din Fixing era mult sub nivelul pieţei întrucât băncile resimţeau presiunea BNR și nu pentru că ar fi făcut în prealabil o înţelegere cartelară.

Raportul încheiat de Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat are 21 de concluzii şi patru propuneri, una dintre aceste propuneri face referire la conducerea Consiliului Concurenţei. Coform declarațiilor făcute de președintele Comisiei, senatorul Daniel Zamfir, raportul urmează să fie trimis către Biroul Permanent al Senatului, în vederea transmiterii acestuia către Preşedintele României, cu propunerea demiterii lui Bogdan Chiriţoiu din funcţia de Preşedinte al Consiliului Concurenţei.

Foto:bursa.ro