Proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor Publice săptămâna trecută a fost aprobat luni, în ședința de Guvern. Potrivit declarațiilor făcute la finalul ședințe de către ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, rectificare bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi a proiectelor de investiţii.

„PIB-ul a depăşit în premieră pragul de 1.000 miliarde de lei. Acolo unde Guvernul a luat unele măsuri, s-au văzut şi rezultatele. Deficitul bugetar de 2,76% nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Deficitul bugetar va fi respectat prin proiectul privind rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi proiectelor de investiţii. Nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni (…) Nu este vorba despre tăieri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări, supraestimări de la ministere”,

a declarat, potrivit Agerpres, Eugen Teodorovici, după şedinţa Executivului în care a fost aprobată prima rectificare bugetară din 2019.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propusese, săptămâna trecută, o rectificare bugetară pozitivă, care se încadra în respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, faţă de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe anul 2019. Diminuări au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (-369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei).

Deși în noul proiect de rectificare propus de Ministerul Finanțelor Publice mai multe ministere au pierdut sume de bani, premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei Executivului, că Ministerul Educaţiei va primi fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018. Potrivit proiectului de rectificare aprobat luni, bugetul Ministerul Educației Naționale a fost diminuat cu un miliard de lei pe motiv de supraevaluare a cheltuielilor cu personalul.

Foto:Mediafax