Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, aflat joi într-o vizită în România cu ocazia Consililui European pentru justiție și afaceri interne, a afirmat că pentru o companie germană situată în vestul României “trecerea frontierei către Serbia nu este o cale atât de lungă”.

“Am participat la un prânz cu reprezentanți ai mediului de afaceri german. Una dintre firmele germane a deplâns că modificările legislative, de exemplu cele făcute prin ordonanțe de urgență, pun mediul de afaceri în fața unei provocări, de a nu se putea pregăti la timp. Vă dau un exemplu – politicul a decis anul trecut transferarea contribuțiilor sociale de la angajat la angajator. Companiile germane nu au posibilitatea să cuprindă costurile suplimentare care survin în urma acestei modificări în costul de produs. Livrările trebuie totodată făcute. Drept pentru care există companii care sunt neliniștite și care în baza acestor evoluții ale costurilor iau în calcul și eventual plecarea din România”

A declarat în fața presei parlamentarul german.

Declarația sa vine după o întâlnire cu mai mulți oameni de afaceri germani prezenți în România, care reclamă instabilitatea legislativă că fiind principala cauza care i-ar determina să ia în calcul plecarea din România.

O scădere a investițiilor străine în România în cursul anului 2019 ar pune în pericol ambițiosul buget al României de acest an și ar da un semnal că România își pierde din atractivitate pentru investiții în fața vecinilor de la sud.