Potrivit datelor transmise de BNR, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 755,5 milioane de lei de la bănci, prin două emisii de obligaţiuni de stat. Potrivit datelor transmise, valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 666,5 milioane de lei. Astfel, MFP a împrumutat 528,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu o maturitate reziduală de 33 luni, la un randament mediu de 3,55% pe an.

Cea de-a doua emisiune de obligațiuni de stat prin care MFP a atras 227 de milioane de lei de la băncile comerciale are o maturitate reziduală de 179 luni și un randament mediu de 4,75% pe an, vineri fiind stabilită o nouă licitație prin care Ministerul Finațelor Publice vrea să împrumute încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în noiembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,11 miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, transmite economica.net.

Potrivit sursei citate, împrumuturile planificate de ministerul condus de liberalul Florin Cîțu pentru luna noiembrie sunt mai mari cu 115 milioane de lei faţă de cele programate pentru luna octombrie şi vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Banca Naţională a României prezintă, vineri, Raportul trimestrial asupra inflaţiei, într-o conferinţă de presă.

Potrivit unui comunicat al BNR referitor la deciziile Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 6 noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a scăzut în luna septembrie la 3,5%, de la 3,9% în luna august, revenind astfel la limita de sus a intervalului de variaţie al ţintei.

Foto: economica.net