Reprezentanții Primăriei Municipiului București anunță că CGMB va dezbate, marţi, un proiect care prevede înfiinţarea societăţii „Termoenergetica Bucureşti S.A” „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică şi având în vedere falimentul RADET”.

Conform agenției de știri Mediafax, în proiectul de hotărâre se arată că scopul înființării unei noi companii este

„raportat la necesitatea de a conserva continuarea şi funcţionarea serviciilor publice cu caracter economic, gestionate de întreprinderile publice înfiinţate, precum şi raportat la obligaţia Municipalităţii de a furniza servicii publice cu caracter economic, absolut necesare, esenţiale pentru asigurarea unui standard minim şi rezonabil de viaţă al locuitorilor din Municipiul Bucureşti”

Potrivit proiectului, se va supune spre aprobare divizarea prin transferul simultan al patrimoniului Companiei Municipale Energetica, către alte două societăţi, printre care şi Termoenergetica. În nota de fundamentare se arată că astfel se ţine cont şi de decizia definitivă a Curţii e Apel Bucureşti, prin care au fost anulate hotărârile CGMB de înfiinţare a celor 22 de Companii Municipale.

„Scopul constituirii Societăţii Termoenergetica este prestarea şi furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică (…) producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice”, se arată în proiect.

În expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea, se menționează că:

Municipiul Bucureşti propune aprobarea înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, societate care să îndeplinească condiţiile unui Oparator Regional, dar şi condiţiile de atribuire directă a contractului de delegare a activităţii de producere, distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice, în aceste condiţii, având în vedere iminenţa intrării în procedura falimentului a RADET

Referitor la acest proiect, în cursul zilei de joi, preşedintele PNL, Cristian Buşoi declara că:

„După aproape trei ani de timp pierdut şi bani irosiţi, primarul Firea a ajuns la soluţia PNL: înfiinţarea unei noi companii, care să gestioneze sistemul de termoficare din Bucureşti. Trebuie subliniat însă un lucru. S-a ajuns aici şi pentru că PNL a avut atitudinea firească şi corectă. După ce Compania Municipală Energetica a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel, PNL a respins propunerea administraţiei PSD-Firea de a încălca hotărârea Instanţei şi a de a vota, din nou, pentru Compania Municipală Energetica”

Subliniind că această inițiativa ar aparține PNL.

„Această companie nouă, un RADET2 (Termoenergetica, după cum a susţinut PNL), poate atrage fonduri europene pentru investiţia în modernizarea reţelei şi este singura soluţie viabilă pentru buna funcţionare a sistemului de termoficare din Capitală”

A mai afirmat Busoi.

În replică, Orlando Culea, consilier general PSD, l-a contrazis, joi, pe preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, în privinţa înfiinţării unoi noi companii care să preia atribuţiile RADET, în urma falimentului, spunând că soluţia aparţine PSD şi că formaţiunea sa a cerut consens politic în această privinţă:

„Ceea ce a spus liderul PNL Buşoi, potrivit căruia soluţia pentru înfiinţarea celor două companii ar aparţine PNL, nu, această soluţie aparţine PSD. Am avut chiar eu ideea, împreună cu un grup de consilieri, şi, la momentul respectiv, ideea nu a fost împărtăşită şi de primarul general, însă, acum, s-a ajuns la concluzia că este cea mai bună. Ideea aceasta era cunoscută de primarul general şi venea de la un grup de consilieri PSD. Se vor înfiinţa două companii care vor prelua toate atribuţiile RADET-ului. Dacă sunt atât de specialişti cei de la PNL, să zică şi cum vor stopa pierderile de pe reţea la momentul acesta, ca să nu mai existe pierderi pe reţelele de distribuţie. Această soluţie era cunoscută de reprezentanţii partidului nostru şi noi am venit cu ea. E adevărat, acum am îmbrăţişat-o împreună cu ei şi noi chiar am solicitat să existe un consens politic vizavi de acest lucru, că aşa era normal.”