Ministrul interimar de Finanțe, Eugen Teodorovici, vine cu o reacție, după citirea programului de guvernare propus de PNL, în care este de părere că „liberalii ne iau pe noi toți în râs”, comparând programul de guvernare în părțile care privesc finanțele cu o lectură SF doarece „secțiunea dedicată finanțelor, cu acele lucruri <<fantastice>> amintite ca un <<teaser>> de film cu buget redus în care joacă actori de categorie B”.

„Dacă la pomul lăudat să nu te duci cu sacul, nici de la liberali să nu te aștepți la prea multă profunzime.

De câteva zile bune dibacii liberali ai finanțelor îşi tot anunţă <<fanii>> că urmează <<lucruri fantastice pentru România>>.

Văd programul de guvernare publicat joi, 24 octombrie, în lumina acestui anunț. Și nu știu dacă să râd eu sau dacă liberalii ne iau pe noi toți în râs. Nu știu nici dacă PNL a făcut schimb de lecturi SF cu Dan Barna. Dar iată cum arată, pe scurt, secțiunea dedicată finanțelor, cu acele lucruri <<fantastice>> amintite ca un <<teaser>> de film cu buget redus în care joacă actori de categorie B. În afară de câteva măsuri copy-paste preluate din guvernarea noastră, găsim multe vorbe goale, multe obsesii neoliberale în care nu mai cred nici cei care le-au promovat în Vest, multe platitudini şi ambiguităţi menite a ascunde adevăratele intenţii: revenirea la austeritate, la o paradigmă rigidă şi contabilicească, la un model economic care să condamne România a rămâne cu aşa-zisul avantaj competitiv al salariilor modeste în detrimentul unui model de dezvoltare expansiv, care să recupereze mai rapid decalajele faţă de media UE şi care să încurajeze o creştere economică mai incluzivă, cu redistribuire mai corectă a beneficiilor şi cu reducerea inegalităţilor şi a sărăciei.

E un banc cu diferența între teorie și practică. Cam așa e și cu măsurile din zona de finanțe cuprinse în programul PNL. Pe obsedații de neoliberalism care au scris sau vor să implementeze ce scrie în compunerea depusă în Parlament îi invit să urmărească situaţia actuală din America de Sud, mai ales din Chile, modelul pentru mantra lor, unde inegalităţile sociale au dus la o explozie socială fără precedent de la anii dictaturii lui Pinochet, în condiţiile în care acest stat este considerat îndeobşte cel mai avansat economic din respectivul continent, fiind inclusiv membru OECD.

Îi invit pe acești prevestitori ai <<apocalipsei>> economice să ceară o traducere din germană de la Klaus Iohannis și să citească cum inclusiv arhitecţii regulilor bugetare stricte din Germania reclamă nevoia abandonării acelei politici stricte în ce privește deficitului structural, cum guvernanţii din Franţa sfidează regulile Comisiei Europene preferând un deficit mai mare doar pentru că le-a trecut glonţul pe la ureche cu mişcarea Vestelor Galbene sau cum state ca Polonia anunţă cum în următorii ani de zile măresc salariul minim cu 78%. Nu e greu să citești presa internațională, iar dacă nu se descurcă cu limba, e mereu la dispoziție google translate, că de consilierii lor ne-am cam lămurit.

Ce nu au înţeles liberalii este că, deşi suntem parte a familiei europene, suntem în competiţie economică cu ceilalţi și că dacă noi nu stimulăm economia şi capitalul autohton, rămânem doar o piaţă de desfacere, că dacă noi nu mărim salariile, cei mai buni vor migra către alte pieţe, unde vor fi plătiţi mai bine, că dacă nu reducem inegalităţile sociale, vom trăim cu riscul unor explozii sociale de amploare.

<<Nenumitul>> care vrea la Finanțe, nici nu s-a instalat bine la guvernare, că deja se pregătește, alături de ceilalți 14 “nenumiți”, să facă România prizonieră într-o procedură probabilă de deficit excesiv la UE, cu potenţial de a ne afecta ratingul de ţară pe care eu îl las la nivel de investment grade, alături de o piaţă de capital upgradată la statutul de piață emergentă, în stadiu de aderare iminentă la OECD (de care liberalii nu pomenesc nimic!), cu un sector bancar cu capital românesc mult mai puternic după capitalizarea CEC şi achiziţia Băncii Româneşti de către Exim Bank şi cu perspectiva imediată, până la sfârşitul anului acesta, de creare a unei bănci naţionale de dezvoltare care să ne ajute în absorbţia fondurilor europene şi în dezvoltarea capitalului autohton.

Este o vorbă înțeleaptă care spune că mulți văd, puțini cunosc. Exact așa stau lucrurile și cu <<Nenumitul>> și colegii săi. Sper ca răbdarea și timpul să nu fie în defavoarea românilor pentru ce se pregătesc liberalii să facă acestei țări!”,

scrie Eugen Teodorovici.

Adrian Câciu, economist cu o vastă experiență în zona analizei și consultanței economice, licențiat în Relații Comerciale și Financiar-Bancare Interne și Internaționale, cu un master în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală și regională, critica în termeni cel puțin la fel de duri programul de guvernare PNL, scoțând în evidență niște probleme de implementare a acestuia, printre care cea mai mare problemă fiind aceea că acest program prezentat de liberali „nu are niciun impact calculat”.

„Programul PNL nu are niciun impact calculat, pentru că acest <<nenumit>> habar nu are să calculeze sau îi este frică să îl calculeze. L-am calculat eu: Deficitul pe 2019 creşte cu 2,6 miliarde lei, prin abrogarea unor articole din oug 114, crescând cu 0,6-0,8 pp (funcție de colectare la celelalte venituri). Creşte însă și necesarul de finanțare dar și datoria publică pentru că împrumutul pentru finanțarea deficitului adaugă la datorie. Deficitul pe 2020, creşte cu 8 miliarde de lei, pe măsurile anunțate plus reducerea accizei și impozitarea part-time. În ponderi, deficitul pe 2020 urcă la 4,4% din PIB. Problema conexă este reducerea creșterii economice în anul 2020 la maxim 3% (efect strict inerțial aferent măsurilor anterioare de stimulare a economiei din 2019). Necesarul de finanțare creşte spre 9% din PIB. Spațiul fiscal se reduce iar ponderea veniturilor fiscale în PIB, scade. Este asta sau nu este pură ipocrizie care ascunde în spate doar alergatul după oscioare de putere?
Inflația creşte cu 1,5 pp prin liberalizarea prețului la gaze și energie (abrogarea oug 114), iar preţurile la gaz și energie cresc de la 1 ianuarie cu cel puțin 15%. În plină iarnă. Mai sunt și alte efecte, mai ales pe zona bancară, se blochează capitalizarea CEC urmată de privatizarea pe nimic a acesteia și se blochează accesul Eximbank la piața internă a creditului prin blocarea achiziției BROM. În schimb deja se luptă pentru posturile în Consiliile de Administrație ale celor două bănci. Loterie de 5 mii de euro pe lună. Enjoy!”,

a scris Adrian Câciu într-un comentariu la postarea lui Teodorovici.