Într-o conferinţă de presă susținută marți pe marginea proiectului de Rectificare Bugetară, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că rectificarea bugetară nu presupune tăieri de fonduri de la ministere, precum Transporturi, Sănătate sau Educaţie. Teodorovici a declarat că miniștrii au obligaţia să cheltuie banii alocaţi.

„Nu s-au tăiat bani nici la Transporturi, nici la Sănătate, nici la Educaţie, cum vă spuneam, şi atunci ce a rămas acolo ca şi sume noii colegi sunt obligaţi să le ducă la bun sfârşit, să le cheltuie pe ceea ce s-a stabilit”, a declarat, potrivit Agerpres,  Eugen Teodorovici.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice, în 2019, Produsul Intern Brut(PIB) s-a majorat la 1.031 miliarde lei, faţă de 1.022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an, şi că proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. În condițiile în care mai multe ministere au pierdut fonduri în urma rectificării bugetare, ministrul de Finanțe a explicat de unde provine reducerea de fonduri care apare la rectificarea bugetară în cazul Ministerului Educaţiei Naţionale.

„Nu se taie nimic la Educaţie. E 1,02 miliarde de lei, dacă nu mă înşel, suma şi vă spun de unde vine această sumă pentru ca măcar cei care au spus până acum să mai citească puţin înainte să mai facă astfel de comentarii. Sunt 400 de milioane de lei, dacă nu mă înşel, la partea de salarii, pentru că s-a făcut o supraestimare la început de an şi dacă o să discutaţi cu toţi cei din sindicate, că poate pe dânşii îi credeţi, o să vedeţi că sumele sunt suficiente până la finalul acestui an. Deci nu până la a doua rectificare, ci până la final de an. Mai departe, este un proiect de 450 de milioane de lei, dacă nu mă înşel, legat de acel program sau măsură cu ghiozdanele, rechizitele. Ştiţi că la Ministerul Educaţiei există un astfel de program pe care l-am decontat şi eu la Fonduri Europene, din acel Program FEAD (Fondul de Ajutor European destinat celor mai defavorizate persoane – n. r.). Şi acolo rămânem pe acelaşi mecanism, grupul ţintă există, adică al celor care au nevoie de un astfel de sprijin din partea statului, pentru că se plecase pe ideea ca toţi copiii din România să beneficieze de o astfel de măsură… Nu va fi afectat nimic. Aceasta este concluzia”, a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat de Ministerul de Finanțe, în urma rectificării, Ministerul Educației Naționale a pierdut suma de 1,03 miliarde de lei. Conform datelor oferite de MF, „execuția la semestrul I este de 46% din bugetul aprobat. S-au propus reduceri ale cheltuielilor bugetare astfel: titlul <<Cheltuieli de personal>> -400,0 mil. lei (suma rămasă asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, titlurile executorii şi aplicare Legii nr. 85/2016), titlul <<Bunuri și servicii>> – 7,5 mil. lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 12% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni, reducerea propusă reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice, titlul <<Transferuri între unități ale administrației publice>> -109,4 mil. lei, reprezentând suma blocată de 10% potrivit Legii 500/2002 privind finanțele publice, titlul <<Alte cheltuieli>> – 80 mil. lei ca urmare a economiilor înregistrate la dobânzi legale aferente sentințelor judecătorești, titlul <<Active nefinanciare>> – 20 milioane lei, media lunară rămasă pentru semestrul al doilea este cu 226% mai mare decât media plăților pe primele 6 luni, titlul <<Asistență socială>> se propune diminuarea cu 440 milioane lei, din cauza nederulării programului <<Merg la școală>> întrucât până în prezent actul normativ necesar derulării programului nu a fost promovat. Media rămasă de cheltuit pentru semestrul II la acest titlu, cu 84% mai mare decât media lunară a plăților pe primul semestru, permite derularea în continuare a actualului program pentru rechizite școlare destinat copiilor din familii cu venituri reduse aflați în învățământul primar și gimnazial. La cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă se propune suplimentarea creditelor bugetare cu 30 milioane de lei și a celor de angajament cu 250 milioane lei pentru proiectul privind educația timpurie și proiectul ROSE privind învățământul secundar.

Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea cheltuielilor cu suma de 500 milioane lei asigurată prin majorarea veniturilor proprii cu suma de 250 milioane lei și reglementarea utilizării disponibilităților din anii anteriori în limita sumei de 250 milioane lei.

În acelaşi timp, ministrul Finanţelor Publice a dat asigurări că nu va fi afectat Programul Start-up Nation, iar acesta „merge mai departe aşa cum a fost el planificat, fără niciun fel de problemă“.

Foto:TVR1