Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat, marți, la Palatul Victoria, că a cerut statelor membre UE un aviz în vederea unei posibile eliminări a impozitului pe subvenții agricole în cazul persoanelor juridice.

„Aceasta este o idee de ceva timp analizata, discutata. Ca sa fie foarte clar, la persoanele fizice nu se impoziteaza, adica impozitul pe venit nu se aplica, situatia aceasta se regaseste la persoanele juridice si aici am cerut deja un aviz de la statele membre sa vedem care este practica aici. Trebuie sa devenim mai pragmatici, sa incurajam sectorul agricol respectand regulile europene. Pentru persoanele juridice se poate lua în calcul, este posibila o solutie ca fie nu mai aplicam impozitul pe profit la persoana juridica si putemmerge mai departe si cu acceptarea deducerii unor cheltuieli pentru asociatie pentru a incuraja suprafete mari agricole. Asta se analizeaza la Ministerul de Finante, pe partea doar de persoane juridice. Este o idee foarte buna”

A declarat Teodorovici la Palatul Victoria după ședința de guvern, întărind în acest fel declarația liderului PSD, Liviu Dragnea, care anunța recent că discută și lucrează cu Guvenrul ca din această vară, să fie eliminate impozitele pe subvențiile agricole pentru a compensa subvențiile mai mici ca în alte țări din UE.

Cu privire la declarațiile lui Liviu Dragnea că își dorește înghețarea impozitelor pe gospodării la valoarea actuală până în 2040, Teodorovici este de părere că în acest caz trebuie purtată o discuție, România oricum având unele dintre cele mai reduse impozite pe proprietate din UE.

„Romania este pe un loc foarte jos intr-un clasament europen privind taxa de proprietate si aici trebuie sa discutam despre o astfel de propunere care sunt avantajele, eventuale dezavantaje din punct de vedere bugetar, nu numai ca impact pe buget dar si ca impact in economie, ca efecte de runda a doua. Se analizeaza si aceasta posibilitate”

A spus Teodorovici.

Conferință de presă în care sunt anunțate și alte măsuri fiscale: