Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că deficitul bugetar prognozat nu va fi depăşit la finalul anului, respingând afirmaţiile potrivit cărora deficitul pe primele cinci luni este foarte mare, potrivit agerpres.ro.

“Nu vă mai luaţi după ce spun cei din opoziţie, care spuneau şi anul trecut la fel despre deficitele de la început de an, s-a demonstrat foarte clar că la finalul anului, politica noastră de a avea un deficit pe timpul anului liniar s-a demonstrat că a fost o abordare corectă. Nu am depăşit anul trecut ce ne-am angajat, la fel şi în acest an. Este la cinci luni 1,4 deficitul şi se va păstra ceea ce noi am spus în 2018 şi anume 2,76”

A spus Teodorovici, întrebat despre informaţiile vehiculate de Opoziţie, potrivit cărora deficitul pe cinci luni ar fi foarte mare, similar cu cel din perioada crizei.

El a spus că scopul rectificării bugetare este de a se identifica exact locurile în care este nevoie de sume suplimentare.

Întrebat dacă la şedinţa coaliţiei de guvernare s-a discutat despre o posibilă ordonanţă privind reducerea posturilor din ministere, Teodorovici a spus că s-a discutat despre o analiză a întregii administraţii centrale, o evaluare individuală pe fiecare secretar de stat se va face în următoarele zile.

În urma unei informări făcute, luni, de Ministerul Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuţie, s-a încheiat pe primele cinci luni ale anului 2019 cu un deficit de 14,7 miliarde de lei, respectiv 1,4% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 123,8 miliarde lei, reprezentând 12,0% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.