Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020, a anunţat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, informeaza agerpres.

BNR estima, în februarie 2019, o inflaţie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020. Conform Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintă pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent.

“Până la finalul anului, inflaţia, aşa cum o vedem acum, va fi în jur de 4%, urmând ca apoi să coboare spre 3,5%. Toate cu o condiţie: să nu se schimbe evoluţia preţurilor foarte volatile. De exemplu, dacă preţul ţiţeiului scade, fac o glumă, atunci avem noroc. De asemenea, un an agricol bun, cu cartoful, cu roşia, dă IPC în jos. Dar ce observăm în toată această evoluţie: un nivel destul de mare de incertitudine, de la 1,5 spre 5% în care se pot mişca preţurile şi cu foarte mulţi factori care influenţează”

A afirmat Isărescu care a făcut apel la jurnalişti să nu interpreteze negativ aceste prognoze deoarece în opinia sa, este un lucru bun faptul că, într-un an electoral, inflaţia este ţinută în jur de 4% şi ulterior va scădea.