Conform site-ului Edupedu.roveniturile raportate public pe site-ul Ministerului Educației, în luna martie a acestui an, au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, în medie, cu 35,82%, cel puțin pentru 13 dintre funcțiile selectate din grila salariaților și a demnitarilor, fiind vorba despre veniturile brute. De asemenea cele mai mari creşteri sunt datorate sporului pentru condiții vătămătoare care a fost introdus și care este de 10% din salariul brut.

În urma analizei realizate de Edupedu.ro, creșterile veniturilor sunt cuprinse între 9,4% și 53,7%. Pentru a putea realiza respectiva analiză s-au luat în calcul 13 funcții din cele 70 pentru care se publică veniturile lunare în transparența financiară, din care excepție fac unitățile pentru proiectele cu fonduri externe sau de management fonduri europene. Funcțiile selectate sunt următoarele: Ministru, Secretar de Stat, Secretar general, Director general, Director, Șef serviciu, Șef birou, Director de cabinet gradația 5, Consilier cabinet gradația 5 cu doctorat, Muncitor I, Șofer I, Îngrijitor și Magazioner. Iar pentru funcțiile amintite creșterea veniturilor brute de la un an la altul a avut o medie de 35,8%.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică, creşterea salariilor brute în sectorul Învăţământ a fost în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019 de 19,47% (919 lei), de la un câştig salarial de 4.721 de lei pe lună, la 5.640 lei pe lună

Dacă ne referim la datele despre veniturile din minister, creşterea nominală cea mai mare a fost de 3.391 de lei pentru poziţia de Consilier cabinet, urmată de cea pentru Director general, cu 3.387 de lei şi de cea pentru Director, creșterea fiind în valoare de 3.118 lei. Din punct de vedere procentual, cele mai mari creşteri au fost înregistrate pentru posturile cu salarii mici, cum ar fi cele de Muncitor (53,77%), Şofer (51,72%) şi Magazioner (50,81%), urmată de cea de Consilier cabinet (50,2%). De asemenea, în intervalul de un an luat în calcul, indemnizaţiile demnitarilor, ministrului şi secretarilor de stat au crescut cu 9,47%.

Cele mai mari creşteri sunt datorate introducerii sporului de condiţii vătămătoare pentru aproape toţi angajaţii, acesta fiind de aproximativ 10% din salariul brut. Inclusiv șoferul are spor de condiții vătămatoare.

Potrivit organigramei publicate pe edu.ro, Ministerul Educaţiei are un ministru, cinci secretari de stat şi un subsecretar de stat. În Ministerul Educaţiei sunt maximum 509 posturi, fără cele ale demnitarilor şi cele aferente cabinetului ministrului . Aparatul din minister este organizat în 10 direcţii generale, 23 de direcţii, 12 servicii, 4 birouri şi 11 compartimente.

credit foto: edupedu.ro