Primul efect al ieșirii ALDE de la guvernare este acela că după schimbarea majorități și trecerea ALDE în opoziție, deputații din Comisia pentru Industrii au votat, marți,  pentru eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică. Practic, au votat pentru revenirea la situația dinainte de promulgarea controversatei OUG 114.

În urma acestei decizii, autoritatea de reglementare (ANRE) va avea la dispoziție 90 de zile pentru a readuce piața așa cum era în 2018, înainte de aprobarea de către Guvern a OUG 114.

De asemenea, aceeași comisie, cu noua majoritate formată din PNL, USR și ALDE, a votat și pentru eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei.

Aceste schimbări din legea care modifică OUG 114 trebuie să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este decizională.

Aflat la guvernare, ALDE a fost unul dintre cei mai puternici contestatari ai acestei ordonanțe, Călin Popescu Tăriceanu recunoscând la momentul anunțării ieșirii ALDE de la guvernare că a fost unul dintre motivele pentru care încă din iarna lui 2018 încoace au existat tensiuni în coaliție.

În ce privesc aceste modificări anunțate, economistul Adrian Câciu, având o vastă experiență în zona analizei și consultanței economice, vine cu un mesaj foarte dur pe Facebook, acuzându-i pe „făuritorii de inflație” de lipsă de decenţă la adresa populației, avertizând că dacă această lege de modificare a OUG114 va fi votată în această formă, inflația va fi mutată pentru 2020 cu încă cel puțin un punct procentual.

„Mulțumim făuritorilor de inflaţie și celor care creează legi oportune pentru jupuirea, din nou și în forță, a populației.
Sunt dezamăgit. 
Prețul plafonat la gaze și electricitate era un gest de minimă decență față de acest popor, un gest de respect, pentru că resursele sunt ale țării și nu ale unor oligarhi. 
Da, vor creşte prețurile la gaze și energie.
Sunt… Dezamăgit, este puțin spus.
Ce porcărie!
PS Eliminarea prețului reglementat la gaze și electricitate schimbă și prognoza mea de inflație pentru acest an, dacă legea de aprobare a OUG 114 va fi adoptată și promulgată în această formă până la data de 01 octombrie 2019.
În cazul în care va fi promulgată, prognoza mea este mai negativă decât a BNR și se duce în 4,5%, cu o creştere pronunţată a inflației lunare, în chiar lună de vârf de consum (decembrie).
În cazul în care nu va fi promulgată, mutăm inflația pe 2020, urcând-o cu un punct procentual.
Probabil unora le place!
Nu reusesc să doboare leul, așa că provoacă inflație!”,

a scris Adrian Câciu, economist cu o vastă experiență în zona analizei și consultanței economice, licențiat în Relații Comerciale și Financiar-Bancare Interne și Internaționale. Cu un master în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală și regională, Adrian Câciu s-a specializat în elaborarea și promovarea unor politici de dezvoltare economică națională și europeană cu impact pozitiv asupra mediului antreprenorial din România, precum și în analize economice raportate la situațiile cu care economia României se confruntă.