Consiliul Concurenței continuă seria acțiunilor sale pentru a stabili in România un mediu de afaceri concurențial, deschis tuturor companiilor, fără distorsiuni.

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 9.002.621,75 lei(aproximativ 2 milioane de euro) șase companii pentru o înţelegere anticoncurenţială realizată cu scopul limitării comercializării serviciilor de mentenanță necesare echipamentelor aflate în dotarea unor nave maritime.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei declanşate la sfârşitul anului 2015, în urma plângerii depuse de compania Ancom 96 SRL.

Din comunicatul oficial aflăm urmatoarele :

“Consiliul Concurenţei a constatat că producătorul Japan Radio CO. Ltd şi distribuitorii săi, Alphatron Marine B.V. (reprezentantul Japan Radio în Europa), Navtron S.R.L., PolarDenizcilikve Deniz Malzemeleri A.Ş., Alhoutyam Ltd. şi Space Electronics Ltd. s-au înţeles să elimine compania Ancom 96 SRL de la licitaţia organizată în 2015, de catre Inspectoratul Generalal Poliţiei de Frontieră (IGPF) pentru achiziţia de servicii de mentenanță pentru echipamentul Voyage Data Recorder JCY-1850 pe teritoriul României.

Nefiind distribuitor autorizat pentru Japan Radio CO. Ltd, Ancom 96 SRL a subcontractat un distribuitor, care, însă, a renunţat la contract în urma presiunilor exercitate de producător.

Japan Radio CO. Ltd a impus şi celorlalţi distribuitori să nu accepte subcontractarea pentru a nu concura cu Navtron, participant la licitaţie şi distribuitor al produselor Japan Radio pe teritoriul României. Astfel, Ancom 96 SRL a fost eliminat de la licitaţia organizată de IGPF.”

De precizat că aceste amenzi reprezintă o parte din cuantumul prevăzut de lege, cei investigați colaborând cu Consiliul Concurenței și recunoscând faptele comise.

Sancțiunile drastice impuse atât în România , cât și în Uniunea Europeană, arată că autoritățile antitrust devin din ce în ce mai ferme în aplicarea legislației pentru protejarea mediului concurențial împotriva practicilor de distorsionare și manipulare a pieței.

Publicul din România așteaptă cu interes și finalizarea altor investigații afalate în derulare ale Consiliului Concurenței, din care cea împotriva distribuitorilor de produse petroliere la pompă, suspectați de constituirea unui cartel, este cea mai importantă.

credit foto: radiooltenia.ro