În contextul anunțatei măsuri de plafonare a prețului la gaze, Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pentru verificarea condiţiilor în care Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz şi OMV Petrom livrează gaze naturale către centralele proprii de producere a energiei electrice, informează instituţia, printr-un comunicat remis marţi AGERPRES.

“În cadrul anchetei demarate în luna februarie, Consiliul Concurenţei va colabora cu ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – n. r.) pentru a analiza dacă centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producători de gaze naturale au beneficiat de condiţii diferite comparativ cu cele în care SNGN Romgaz SA şi OMV Petrom SA furnizează gaze naturale către alţi consumatori din România”

Scrie în comunicat.

Este de menționat faptul că 94% din totalul producţiei interne de gaze naturale sunt produse anual de Romgaz şi OMV Petrom, cei doi producători având structuri integrate, incluzând şi unităţi de producere a energiei electrice care utilizează drept combustibil gazele naturale. Astfel, Romgaz este producător de energie electrică prin intermediul Sucursalei de Producţie Energie Electrice (SPEE), care include Centrala Termoelectrică Iernut, cu o putere instalată de 600 MW. De asemenea în cadrul unui proiect experimental al Romgaz, gazele naturale provenite din două sonde de la Cojocna sunt utilizate ca şi gaze de combustie pentru două agregate de producere a energiei electrice, fiecare cu o putere instalată de 1,5 MW.

În ce privește producția de energie electrică, OMV Petrom este prezent pe piața din România atât ca producător, cât şi ca furnizor, deţinând licenţă de furnizare a energiei electrice din anul 2009. Compania deţine Centrala Electrică de la Brazi, cu o capacitate instalată de 860 MW, în funcţiune din 2012.

Sursa foto: economica.net