Prin vocea directorului general Adrian Volintiru, Romgaz anunță că va începe un nou proiect energetic în România, respectiv o nouă unitate de generare în ciclu combinat pe gaz metan a energiei electrice, cu o putere instalată de 700 Mw, în locația de la Mintia.

De asemenea, Romgaz se va concentra pe dezvoltarea zăcămintelor de gaz metan onshore, în special cele din perimetrul Caragele, de unde va extrage peste 15 milioane metri cubi de gaz metan în acest an, urmând a mări în viitor producția acestui nou câmp gazeifer.

La Mintia, am făcut formalitățile pentru preluarea unui teren, am adjudecat licitația pentru studiul de prefezabilitate și conceptual. Anul acesta se va încheia acest studiu, iar spre finalul anului, vom organiza licitația de atribuire. Termenul de finalizare ar fi 31 august 2022.

A declarat Volintiru pentru site-ul financialintelligence.ro.

Astfel, la orizontul anului 2022 Romgaz va deveni realmente un jucător important pe piața energetică a României, întrecând probabil Nuclearelectrica.

Este de apreciat că o companie de stat a devenit iată vârful de lance al energeticii românești, contribuind astfel atât la modernizarea industriei cât și la sporirea în timp a siguranței SEN, centralele pe gaz metan în ciclu combinat reprezentând cea mai bună alternativă de echilibrare a SEN în lipsa unei hidrocentrale de mare putere, adică mult discutata Tarnița-Lăpuștești.

România va avea astfel 3 unități moderne de termogenerare pe gaz metan, respectiv 2 unități ale Romgaz și una a OMV Petrom, care ar asigura împreună, la nivelul lui 2023, 2.300 Mw în bandă, producție de energie electrică.

credit foto: financialintelligence.ro