Călin Popescu Tăriceanu, a  avut miercuri o întrevedere cu reprezentanţi ai Centrului Român al Energiei,  organizație la care sunt afiliate peste 20 de companii românești din sectorul energetic. Tema întâlnirii  a fost OUG 114 dată de Guvern în domeniul fiscal, în special taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie.

Anterior întâlniri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a dat de înțeles că există șanse ca taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie să fie scoasă din OUG. Acesta a declarat că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă pe marginea acestei taxe și cel mai probabil guvernul va renunța la taxa de 2%.

„Am discutat în prealabil cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în legătură cu OUG 114 şi ceea ce vă spun dumneavoastră, i-am spus şi dumneaei, nu mă feresc să discutăm, avem un dialog foarte bun şi foarte sincer şi i-am împărtăşit îngrijorările mele, pentru că o parte din îngrijorările dumneavoastră sunt le-am preluam prin cei cu care am discutat până acum. I-am explicat că această taxă de 2% pe companiile din energie afectează grav posibilităţile de dezvoltare în continuare şi atingerea unor indicatori de performanţă, de profitabilitate, care sunt de aşteptat ca aceste companii. Şi doamna prim-ministru a consimţit că această taxă este excesivă şi trebuie să analizăm şi cel mai probabil o să renunţăm la această taxă de 2%”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, scrie Agerpres.

Conform declarațiilor făcute de Călin Popescu Tăriceanu, Ordonanța 114 urmează să intre în dezbatere în Senatul României și “există disponibilitate și din partea senatorilor, și a deputaților“, de a-i invita la discuții pe reprezentanții companiilor din energie, pentru “a face ajustări astfel încât să fie eliminate efectele adverse” ale ordonanței 114.

„Aveţi ca obiectiv să faceți profit, iar noi, la nivelul Legislativului şi al Executivului, avem o responsabilitate faţă de cetăţeni şi nu vrem ca efectele adverse ale liberalizării pieţelor să fie resimţite prea puternic de către cei care sunt cu venituri reduse. Ne interesează foarte mult să discutăm şi despre efectele Ordonanţei 114. Putem să dicutăm şi ceea ce e bine, şi ceea ce consideraţi că este mai puţin bine, pentru că dacă scopul principal al acestei ordonanţe a vizat protecţia consumatorior vulnerabili, protejarea celor care sunt cu venituri reduse în faţa efectelor creşterilor de preţuri în domeniul gazelor naturale, din discuţiile pe care le-am avut deja cu câţiva dintre operatorii economici am constatat că există şi efecte adverse ale ordonanţei, pe care dorim să le remediem”, a completat Tăriceanu.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a ținut să puncteze că o eventuală renunțarea la taxa de 2% aplicată companiilor din energie va fi luată după discuții în cadrul coaliției de guvernare, apoi în Guvern.