Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința de marți, 30 iulie, introducerea unei noi bancnote în circulaţie, fiind pentru prima dată când pe o bancnotă românească va apărea imaginea unei femei: Ecaterina Teodoroiu. Bancnota de 20 de lei va avea valoare circulatorie, nefiind o monedă comemorativă și va fi introdusă în circulație în cursul anului 2020. Potrivit unui comunicat de presă al BNR, citat de economica.net:

„Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre celealate în circulație în zona euro”

Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial, are o dublă semnificație:

„Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”

Se arată în comunicatul BNR, conform sursei citate.

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine –  ce a  găsit o largă susținere în societatea românească, conform economica.net. Astfel BNR a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR precizează că va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

credit foto: Ziarul Lumina