În anul 2016, Banca Centrală Europeană a anunţat că a decis să nu mai emită bancnota de 500 de euro, la acea dată estimând că acest lucru ar urma să se întâmple la finele anului 2018. Motivul invocat de Banca Central Europeană are legătură cu faptul că valoarea ridicată a bancnotei, putea facilita activităţile ilicite.  Din cauza asocierii ei cu spălarea de bani şi cu finanţarea terorismului, bancnota de 500 de euro era cunoscută sub numele de „bancnota Bin Laden“.

În 26 ianurie 2019, 17 dintre cele 19 state ale zonei euro au stopat tipărirea de noi bancnote în valoare de 500 de euro. Conform anunțului făcut la acel moment de către Banca Centrală Europeană, băncile centrale din  Austria și Germania “pentru a asigura o tranziție lină și din motive logistice“,  vor continua să emită bancnotele până la 26 aprilie, când și acestea vor înceta definitiv să facă acest lucru.

Potrivit cifrelor Băncii Central Europene, în prezent există în circulație aproximativ 521 de milioane de bancnote de 500 de euro, acestea reprezentând peste 20% din valoarea totală a bancnotelor euro.
Bancnotelede 500 de euro vor rămâne în circulaţie, putând fi utilizate în continuare la plată şi de asemenea vor putea fi răscumpărate la ghişeele băncilor centrale până la dispariția totală din piață.

Foto:Economica.net