Consiliul de Administraţie al BNR a decis joi să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an şi să păstreze nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă, iar datele arată o uşoară decelerare a PIB-ului real, în timp ce accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai îngrijorătoare.

„Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă de la 4,1 la sută în luna iunie, până la 4 la sută în iulie şi 3,9 la sută în luna august, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum pentru intervalul iulie-august s-a menţinut la nivelul lunii iunie, de 4 la sută”,

se arată în comunicat.

Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în şedinţa de joi CA a mai luat hotărârea de a menţine rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5% pe an.

„Dinamica importurilor a mai slăbit și sunt semnale ale unei ușoare ameliorari. De cealaltă parte avem o ușoară deterioare a serviciilor din punct de vedere al balanței comerciale. Ar trebui să fim ambițioși, dar cu măsură. Ajustările trebuie să vină pe partea fiscală, dar nici eu și nici membrii CA al BNR nu suntem visători. Suntem în ani electorali!”,

a declarat joi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia detalierii deciziei de menținere a politicii monetare de azi.

Foto:hotnews.ro