Americanii de la ExxonMobil, care explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră alături de OMV Petrom, au informat reprezentanţii Executivului, la sfârşitul săptămânii trecute, că doresc atragerea unui nou partener în acest proiect, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.

“Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele”

Au arătat sursele menţionate.

Potrivit acestora, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Exxon au periodic întâlniri.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii ExxonMobil Exploration and Production România nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Reamintim faptul că ExxonMobil au început să joace dur încă de la anunțul legii Offshore cerând modificări prin ordonanțe de urgență la Legea Offshore și OUG 114/2018 amenințând că dacă modificările cerute la lege nu se vor face, nu vor mai investi, iar acest lucru vine în contextul în care Exxon a descoperit între timp zăcăminte mult mai mari și valoroase decât cele din Marea Neagră, cum ar fi cele din Cipru. În aceste condiții, pentru ExxonMobil alte investiții au devenit prioritare, motiv pentru care acum caută un al treilea partener, deși acest lucru nu era prevăzut în înțelegerea inițială dintre americanii ExxonMobil și statul român.

Citeste si Compania Black Sea Oil&Gas: Vom extrage gaze din Marea Neagră!